Saturday, 27 October 2012

AES (Anda Elak Saman?)

AES.. kalau tengah speeding nampak tanda amaran kamera had laju, mungkin korang akan cakap "aiesshh" lebih kurang bunyi AES. Suka atau tidak benda ni dah masuk peringkat pemasangan pertama. Peringkat kedua,  dan yang lain tak pasti lagi.

Automated Enforcement System ni dah lama dibuat di negara luar. Mengikut statistik ianya berjaya mengurangkan kemalangan dalam anggaran 40%. Sistem ini lebih canggih dari kamera had laju dan kamera traffik sedia ada kerana mempunyai tambahan fungsi termasuk menangkap pesalah memotong di garisan berkembar dan mengunakan laluan kecemasan. Kiranya kalau langgar lampu merah dan melebihi had laju tu kira standard feature untuk mana mana kamera lalulintas kat negara ini.

smile!!


Kereta dicipta untuk dipandu. Semakin maju teknologi, kereta semakin laju dan selamat untuk dipandu. Tidak dinafikan memang tak best kalau tak merasa top speed atau pun paling tidak, mengetahui kemampuan kereta anda. 95% cara mengetahui kemampuan kereta anda berkisar tentang pick-up dan kelajuan. Mana ada kereta pick-up bagai nak gila tapi top speed 110kmh jer. Kalau test power tak pakai kelajuan tu mungkin untuk 4 X 4 yang main dalam hutan. Adilkah jika kereta yang anda bayar beribu atau puluh ribu atau ratus ribu itu hanya mampu atau hanya boleh dipandu pada kelajuan 110kmh? Memang tidak. "Saya perlu lebih laju untuk test kereta saya" , " apa guna hi-way kalau takleh cepat sampai", "kami bayar cukai jalan!". Keluhan keluhan itu adalah biasa. Apa yang best dan tak best AES nih? Baik dan Buruk, Sedap dan Tak sedap dengar. Teruskan membaca. Sebelum tu kalau nak buat air, gi buat air dulu.

OK meh kita sambung. Straight to the point.

Yang tak best.
  • Sistem pelaksanaan ini masih kabur dan kurang jelas. Semua orang tahu melanggar undang undang adalah salah. Pengerusi KASE (kempen anti saman ekor) Datuk Mahfuz Omar menyuarakan pertanyaan. Jika berhanti di lampu merah, dan pemandu dipaksa meneruskan perjalanan oleh ambulan atau polis trafik, adakah saman akan tetap dikeluarkan? Sistem ini beroperasi 24 jam, wajarkan patuh pada lampu insyarat jika tiada kenderaan dan jam menunjuk 3 @ 4 pagi. Perlukah bawa mengikut had laju jika tiada kenderaan di atas lebuh raya jam 3-5 pagi?
  • Sistem ini dibekalkan oleh Ates system Sdn Bhd dan Beta tegap Sdn Bhd. Syarikat ini mendapat keuntungan Rm 16 untuk setiap saman yang dikeluarkan . Tapi yang menjadi persoalan utama adalah perbezaan kos pelaburan semasa pembentangan parlimen pada 2009, Pada tahun ini kosnya meningkat menjadi Rm 717 juta. Di mana bezanya? Syarikat Jenoptik Robot dari Jerman dan Redflex Traffic System dari Australia telah menandatangani 2 kontrak bernilai RM 160juta  dan RM 151juta. Perbezaan lebih RM400 juta ini perlu dijelaskan
  • System ini juga dipasang di laluan di mana had lajunya 60kmh dan 30kmh, Ini dilihat seperti menjerat pengguna jalan raya kerana ramai yang memandu melebihi had itu. Ramai yang tidak sedar akan hadlaju rendah seperti itu. 


Yang kira oklah..

  • Boleh dipasang ditempat kerap kemalangan. Dengan erti kata lain tempat dimana kelajuan menjadi penyebab utama kemalangan di tempat tersebut, AES wajar dipasang. Tidak perlu dipasang di sepanjang lebuh raya, cuma beberapa tempat yang terbukti banyak kereta hilang kawalan di kawasan tersebut.
  • Kawasan jalan raya atau lampu isyarat di kawasan sekolah atau tempat tumpuan ramai yang belum ada jejantas. Sekolah tidak diminta dibina di tepi jalan yang lurus dan lebar. AES boleh menjadi pencengah kemalangan maut.
  • Mengikut undang undang setiap 1 @ 2 kilometer sebelum kedudukan kamera, papan tanda amaran mesti di bina. Jadi kalau penduduk kawasan itu tidak mempunyai AES mungkin papan tanda amaran boleh dibina untuk menakutkan pesalah lalu lintas. hahahaha.

pembantut selera nak tekan pedal minyak


Sedarkah anda hampir setiap kemalangan disebabkan sikap dan kecuaian pemandu. Sikap? ok, contoh. Perlukan korang bawak macam orang gila jika jalan raya atau hiway penuh dengan kenderaan. Tak salah nak test power, tapi pilihlah masa dimana tiada atau sangat kurang  kenderaan di jalan raya. Perlukah bawak laju di taman perumahan atau depan sekolah? Ke..  nak orang bina bonggol tinggi 2 kaki baru nak slow? Nak mabuk? ape ko tak leh datang / balik naik teksi ke kalau nak kelab malam. Aku ada member sorang, katanya " aku kalau mabuk boleh drive sampai umah, aku pun tak tau macam mane aku boleh sampai". Hmmm mungkin penuh dengan makian dan cacian dari penguna jalan raya.
 

Korang perasan tak. Untuk memperlahan pelumba di litar lumba. Ada di bina lencongan kecil supaya kelajuan harus diperlahan di tempat tersebut. Perangkap pasir dibina di tempat selekoh tajam. Mungkin selepas ini zon penampan atau buffer zone mesti dibina dikawasan selekoh tajam. Garisan kuning yang lebih tebal boleh digunakan untuk memberi getaran sebagai tanda amaran supaya kenderaan di perlahankan. Dengan kata lain, bonggol dan garisan kuning adalah pencegah kemalangan pasif dan AES pencengah kemalangan aktif.

Kalau difikirkan AES ni kira ok jugak, tapi kenapa ramai yang bantah atau menyuarakan ketidakpuasan? Mungkin bab RM400 juta tadi kot. Untuk mengubah sikap rakyat bukan lah di sekolah memandu. Tapi kat sekolah rendah lagi. Aku rasa program seperti Petronas street smart adalah penting. Kanak kanak mesti lah diajar untuk mematuhi, menghormati dan faham akan sesuatu undang undang. Kita selalu memperlekehkan undang undang jalan raya. Tampa kita sedari tindak tanduk kita dilihat oleh anak anak kecil yang kelak akan menerajui negara ini. Sinopsisnya AES adea buruk dan baiknya, moh sesama pikir jangan gado gado.

Sumber. Sinar, Kosmo, The Star, JPJ

Sunday, 16 September 2012

kuasa atau ketahanan

Kalau sembang pasal pembinaan enjin, modifikasi enjin, atau enjin upgrading. Soalan biasa adalah, berapa horse power. @ berapa laju. Tapi berapa ramai yang sedar kebanyakan enjin yang diubah suai kehilangan sesuatu. Keseronokan pemanduan seharian atau ketahanan.  Tapi kalau korang punya duit yang banyak dan ego yang tinggi takpelah walau pun enjin tu tahan 500 jam sahaja.

Antara cara mudah menambah kuasa dengan menambah sesiput turbo yang bunyinya mmg asik. Tapi untuk sebuah enjin NA menjadi turbo, banyak benda yang harus dilakukan. Untuk sebuah enjin NA menjadi turbo, kene la tuko piston dari high compresion kepada low compression. Tetapi low compression merendahkan kuasa kuda. Anda akan mendapat balik kuasa setelah dapat boost yang sewajarnya.  Kalau taknak tuka piston boleh, tapi boost rendah. Sebenarnya menukar piston rendah compression menurunkan kuasa tetapi dah masuk siput turbo boleh melonjakkan kembali kuasa lebih dari ketahanan. Kalau korang Jenis kaki berat,  pengunaan piston forge dan seimbang adalah penting.  Katakanlah jika anda rebore blok untuk piston yang lebih besar pengunaan gelang piston yang sesuai adalah penting. Bahagian bawah piston, conrod juga penting. Dapatkan set yang bagus kerana terlebih rev boleh mematahkan conrod dan menjahanamkan blok anda.  Crankshaft juga perlu diseimbangkan untuk memerima beban yang berlebihan. Kalau tak upgrade cc, crankshaf hanya perlu di seimbangkan.

conrod yang bengkok
    
Tapi kalau nak best boleh beli aftermarket punyer.  Parts lain seperti skru pengikat blok dan gasket juga penting kerana setiap kali head diangkat elok ditukar kerana tekakan keatas .Tekanan kitaran enjin adalah tinggi.  Memang rumit kerja upgrade enjin. Seban itu cara yang paling murah dan mudah beli halfcut yang performance. Contoh enjin campro biasa. Masuk enjin campro cps, atau campro cfe turbo. Tapi kalau nak lagi power, mungkin untuk pengalaman lebih elok ubahsuai enjin campro asal untuk kuasa. Pembinaan enjin taklah dibuat oleh makenik yang berasakan teori aje. Kene dah terbukti sebab beliau pernah buat dan tahan lasak.  Bolehkah kacuk bahagian enjin lain untuk performance? Boleh cuma mungkin tak seimbang. Kalau head power tapi blok standard tak balance. 
Ada mekanik yang beranggapan enjin harus dibina untuk ketahanan, dan tambahan kuasa kuda adalah bonus.

piston cair

Kat negara kita ni, engine building masih muda. Banyak ubah suai cuma menggunakan enjin dari spec yang lebih berkuasa. Atau parts dari enjin lain. Kerja kerja custom ada juga cuma tidak lah maju macam kat japan @ usa. Teringat pulak kata kata tuner usa. Bisimoto. Katanya ramai yang berarah pada cc yang lebih besar. Hakikatnya kuasa terletak pada head works @ kawasan kebuk pembakaran. Kalau kita pikir ada logiknya. Enjin petrol sekarang masih lagi mengunakan alatan pemasa, timing belt/chain, crackshaft, conrod, piston, injap bahan bakar dan exzos. Tetapi suapan bahan bakar berbeza, ada carb,injec, 4trotle, 2win charger tsi
Bentuk piston pun macam macam. Bermacam bentuk. Kalau di sini, civic tak lari dari vtec. Baik dohc @ sohc. Tapi kat usa depa belasah sohc non vtec sampai tahap breaking point. Disitu lah enjin building memainkan peranan yang penting.

Kat negara kita kerja pembinaan enjin banyak mekanik yang buat. Kalau kite tgk kat usa orang biasa pun beli tools unutk experiment kat kereta.  Mungkin harga kereta kat sana murah. 2@3 ribu leh dapat lancer mitsu tahun 90an. Atau murah lagi. So kalau godek enjin sampai jahanam pun boleh beli baru. Kat sini jangan buat gila. Kereta sebijik tu la nak di drag, bawak family, track,  so kalau korang ada kereta yang dah habis bayar tu dan ada kereta sebijik lagi yang boleh diharap bleh la yang lama tu di experiment secara d.i.y enjinnya kalau berani. Kalau kat usa enjin 4silinder selalu.di.d.iy kan sebab senang kerja katanya. Betulke?. Tah lah aku bukan mekanik. Kalau anda peminat kereta kebanyakannya memepunyai impian untuk ada garage yang lengkap dengan tools. Apa pun matlamat enjin upgrading anda sama ada bolt on, upgrade internal. Port polish atau balancing. Harap ada perancangan jangan belasah je. Bukan aper nanti duit bazir kereta tak power. Tetapi kalau korang ada duit berjuta juta suk ati korang la, duit banyak . Ye dak?
Apa pun pendapat anda mengenai pembinaan enjin . Di harap artikel ini dapat memberi sedikit petunjuk dalam hala tuju mod anda. Sekian

 rujukan. Zoom mag. Bisimoto. 

Ferrari termahal berwarna hijau

1962 Ferrari 250 GTO, korang tau kereta nih. Ya, memang Ferrari klasik nampak cantik dan berharga. Tapi ape yang menjadi buah mulut ialah, ada sebijik telah terjual dalam lelongan dengan nilai jualan. $35juta U.S.D. Sebelum ini rekod dipegang oleh 1936 Bugatti Type 57SC Atlantic pada 2010 dengan harga 34$ juta usd.



Kereta yang menjadi bualan orang kaya raya dengan chasis bernombor 3505GT itu sebenarnya di bina untuk pelumba lagenda Stirling Moss. Ironinya mamat tu tak berkesempatan memandunya kerana terlibat dalam kemalangan yang menyebabkan beliau mengalami kesukaran untuk berlumba pada masa itu.
Walau pun dipandu oleh pelumba lain, Innes Ireland. Jentera ini telah memenangi beberapa perlumbaan dan juga 100 pusingan Tourist Trophy. Penyertaan 24 hours Le Mans tahun 1962 juga menjadi saksi untuk jentera ini tetapi takde rezeki, tak naik podium.


Apa yang menyebabkan kereta ini menyerlah ialah warna hijau apple yang menjadi warna pasukan UDT-Laystall racing team. Apa barang warna merah. Tak rare lah. Harga asal kereta ikonik ini pasa 10 tahun lepas adalah  $8.5 juta usd ditangan ahli perniagaan belanda. Owner baru dan juga pengumpul kereta, Craig McCaw yang kaya telah meningkatkan nilai kereta tersebut 10 kali ganda apabila beliau bersetuju dengan gilanya membayar 35 juta.
Bila cakap pasal kereta lama ni teringat kereta kereta seperti Mini Cooper, VW Beetle, Morris Minor. Kalau di restorasi dengan sempurna memang ada value.

Sunday, 9 September 2012

The icon is back! Das auto show

Entrance masuk di KL conv. center

Sabtu 8, September. Ada pameran 'The icon is back' dari VW untuk mengenalkan produk terbaru iaitu beetle generasi ke-3. Beetle, sebuah icon dalam automotif ada banyak variasi. Cuma ini era 'kumbang' ketiga. Sebab jumaat tu aku dah register, so sabtu pagi collect pas dan aku amik sessi 2, 11.40 am. Aku tak pernah beli atau memiliki apa apa  produk VW tapi kalau ada rezki memang aku berhajat nak sambar paling minimun VW Polo. Kalau ada rezki...


stereng klasik yang rare, depan kaunter daftar
Bagi aku kereta VW adalah mesra pengguna dan direka dengan elok dan 'no nonsense' kata omputih. So kalau ada peluang naik atau test kete VW pergilah, nanti korang paham.


gelang tangan

Ok. Berbalik pada Das auto show. Lepas register dapat satu wrist band dan masuk ikut show time. Macam tengok wayang la kiranya. Dah masuk dalam 10 min show pun bermula. Memacam dokumentari dan iklan VW beetle pada zaman 50-60an dapat dilihat. Serius aku cakap, kalau jumpa kat YouTube iklan VW beetle yang dulu dulu, singgah tengok. Memang kreatif dan straight foward.



Lepas iklan dan dokumentari ada show tari menari . Bab ni aku kurang sikit sebab pakaian ketat giler. Bukan aper sebab show ni budak-budak 3-4 tahun pun ada follow mak bapak dieorang. Then sambil menari dan menyanyi datang la beetle versi baru ni 3-4 bijik (ke 5 bijik) dok mencilok celah celah penari dan penyanyi nih.




Dah abih sessi tanyangan dan show dalam gelap tu. Terus pegi dewan pameran. Ada beberape model VW. tapi model beetle adalah center piece-nyer. Sempat gak aku dok dalam kereta favorite aku. VW Polo.
Ada sample enjin turbo charge tsi dan dsg gearbox berkilat tak ingat. Kalu korang perasan, comel jer turbo die. Tapi jangan dok ligan la atas hi-way. DGS gearbox die punyer pergi tak perasan. Kejor tak dapat, boleh tertekan woo...



polo interior




suasana dalam dewan


Ok berbalik pada si'kumbang'. Ada beberape warna dan ada juga kumbang tema 'herbie 53'. Yang ni aku tak sempat duduk sebab kene beratur. Ada dua versi, 1.2cc dan 2.0cc. RM 139k sebelum cukai dan insuran. 2 liter tarak jual, champion punya, hahaha ( 2 liter belum masuk market malaysia lagi)











jumpa dimane turbonya?

















HERBIE VERSION 

2.0 TSI VERSION












Kalau dilihat pada interior ada persamaan nostalgia pada beetle klasik. Kemas dan berkualiti, terasa confident nak tekan butang butang kat dashboard 500 kali. Perbezaan yang paling ketara pada model 2.0 adalah sunroof panoramic yang comel-lote.



ada 2 box pada dashboard



untuk 2.0 skrew tayar pun ada cover





Terdapat juga ruang untuk kanak kanak melepak dan ruangan jualan barangan volkswagen yang boleh tahan mahalnye. Topi RM 155. Baju dan jaket aku tak berani tanya. Ada Rm 50 je dalam wallet time tuh.
Keputusanya, memang best. Kalau ada duit belilah kumbang sebijik. Takde duit leh tumpang kawan-kawan punyer. GO go go.. Das auto!!

Thursday, 21 June 2012

Nama kereta dan maknanya

"cube ko sebut sikit" "aku cube yee.. saga, iswara, wira, juara, arena, perdana, satria, gen 2, persona, savvy, saga blm, dan terkini prevert .." "preve la.."

tersembur air liur pakcik sebelah umah. Preve dalam bahasa portugal/sepanyol = membuktikan, berserta bukti, membuktikan sesuatu dengan bukti/perbuatan. Artikel kali ni bukan pasal Preve. Artikel ini mengenai nama, pernahkah anda terfikir nama nama yang digunakan untuk model kereta anda. Tak tido 2-3 hari beb pikir nama yang sesuai.

Tahukah anda setiap model/produk automotif mahupun jenama ada sejarah dan makna di sebaliknya.  Sebagai contoh, nama Preve yang mana maksudnya telah diterangkan awal tadi. Contoh kedua nama yang tak bermakna seperti Acura. Acura bukan dari perkataan Inggeris, ianya dari..  perkataan "accurate" di ubah suai supaya menjadi ACURA. Kerana honda mahukan jenama yang melambangkan kualiti.

Mari kita lihat nama nama kereta yang terkenal dan glamour.

1- Ford Mustang. Sebut saja nama kereta ni perkara yang terlintas dalam fikiran mesti "Eleanor" 1967 Mustang Shelby Cobra GT500 dalam wayang gambar Gone In 60 Seconds. Terdapat banyak versi Ford Mustang dalam produksi. Asal nama mustang berasal dari perkataan "mustenggo" (mexico/spanish) yang bermaksud kuda kuda yang bebas dan liar. Dalam makna lain ada yang bermaksud haiwan belaan yang dibiar bebas dan tidak terkurung. Nama yang melambangkan kuda ini telah melonjakkan model mustang ketahap status ikon dan lagenda.






2. Rolls royce Silver Ghost. Kereta gempak nama pun gempak. Hantu perak, lembaga perak. Apa pun yang korang nak terjemah maknanya, ianya tetap antara kereta terhebat dalam sejarah. Asal nama ini bukan dari pihak kilang RollsRoyce, tetapi digelar wartawan kerana warna peraknya yang berkilau dan enjinnya yang terkenal bukan sahaja dengan riliabiliti tetapi juga kerana bunyinya yang senyap. Huhuhu bayangkan objek warna perak dan senyap tanpa bunyi. huhu macam hantu..



3. Honda Civic. Kat negara ni ramai yang kenal kereta ni. Tapi mungkin ramai yang tidak tahu makna di sebalik nama ,civic,. Salah satu makna Civic bermaksud hubungan antara sesuatu kota atau bandar dengan penduduknya, atau pun kesedaran penduduk sesuatu komuniti terhadap bandar atau kawasan tempat tinggalnya. Nama civic ini dipilih kerana honda ingin mehasilkan kereta untuk pasaran umum atau awam. Kereta untuk semua penduduk bandar. Murah dan boleh diharap. Murah? Kereta ni memang murah cuma kat negara ni je mahal. Dah nasib badan..




4. Toyota Corolla. Siapa tak kenal kereta ni boleh dikira tak suka toyota atau pun duduk dalam hutan. Antara kereta terlaris didunia. Mungkin ramai yang tahu makna corolla adalah mahkota. Ini adalah tradisi toyota menamakan model utama mereka mengunakan makna mahkota. Contoh, makna Corona adalah dari perkataan latin untuk mahkota. Dan makna corolla dalam bahasa latin adalah mahkota kecil. Kalau korang perasan logo corolla lama dahulu ada huruf c dan bentuk mahkota.






5. Toyota Camry. Kalau dirujuk perkataan rasanya takda dalam kamus. Dari sumber google camry adalah dari sebutan bahasa jepun . "kanmuri" dari perkataan jepun bermaksud mahkota. Tradisi dari Toyota mengunakan nama mahkota untuk model utama mereka. Jika translasi bunyi di bawa ke bahasa inggeris ianya berbunyi Camry.



6. Kia Forte. Haha ramai yang suka kereta ni kerana ia agak cantikdan sedap dipandang dan boleh tahan handling nya. Makna "forte" adalah berasal dari perkataan Perancis yang bermakna  kota (fort) Dalam bahasa omputih ia bermakna "kekuatan/ kepakaran yang khusus" Contoh. Baking cake is my 'forte' (Membuat kek adalah kelebihan/kekuatan/kepakaran saya) Saya rasa Kia telah berpuas hati dari segi bentuk dan kejuruteraan model ini dan layak di panggil dengan nama 'forte'.



Mungkin korang pikir senang bagi nama untuk kereta. Perlu ingat nama kereta adalah benda yang paling akhir sekali ditentukan. Bukan korang boleh bagi sesuka hati jer. Ok, aku bagi contoh. 'escargot' . Escargot adalah perkataan Perancis. Bunyi cam gempak. tapi maknanye 'siput'. Takkan nak bagi nama kereta escargot kan? Proton Escargot. Proton siput. Giler.. orang nak beli pun was was. Cuba gak kalau nak letak nama yang gah.. Bagi contoh la kan.. . Perodua Kancil Veloce. Veloce dalam bahasa Itali 'pantas'. so mungkin nama Veloce tu sesuai untuk kereta sport sahaja.    Ingat Perodua Kelisa? dulukan ada peraduan di KL motor Show. suruh bagi name kat model baru perodua. Macam macam orang letak. Perodua lipas lah, tapir , cipan.. b*bi pun ada. Main main jer orang suruh bagi name..  Ada gak wanita yang bijaksana letak nama Kelisa. Puff.. dapat kete sebijik.

Friday, 20 April 2012

Desktop calendar May-EG Turbo

Sebagai pemilik civic EG yang tegar selama 6 tahun (mungkin sebab aku tak mampu tukar kereta) tergerak hati untuk buat tribute kepada civic generasi kelima ini. Harap para pembaca menyukainya. Sila klik untuk resolusi tinggi.

klick untuk resolusi tinggi
Foto dari Kyle Crawford

Friday, 13 April 2012

Scirocco; angin kencang dari Jerman

"Kau suka Scirocco? cantik kan?" VW adalah antara jenama eropah yang saya minat kerana rekabentuk ketahanan dan kualitinya. "Buruk aah... Belakang dia penyek...Lawa lagi Inspira aku" Kata saudara sekampung saya. Kerana saya malas nak gaduh, elok lah didiamkan sahaja. Selama ni saya ingat Scirocco adalah model baru VW, sehingga saya terbaca dalam majalah " model ini harus kena dengan nama dan kehebatan model model yang lepas" . Dari situ mulah tergerak nak meng'google'nya.

Scirocco. "si-rok-ko" ialah dari perkataan itali dan berasal dari perkataan Arab (sharqi), "angin dari timur" . Angin Mediterranean yang datang dari Sahara melintasi  Africa dan Eropah yang mencapai kelajuan ribut  (131 - 155 batu sejam. ) Trivia! Tahukah anda kebanyakan model VW mengunakan metafora angin, Golf dari (gulf stream) dan Polo dari (polar winds). Terima kasih wikipedia.
Iklan zaman dulu

Seperti yang anda tahu model Golf adalah "bread and butter" bagi VW (produk cari makan laa..) dan ia menyambung legasi Beetle pada tahun 1974. Scirocco  pula adalah untuk menggantikan model Karmann Ghia yang sudah lama. Dari tahun 70an lagi VW telah mula berexperimen dengan model ini. Walaupun ia menggunakan chasis Golf, ia direka untuk pemanduan yang lebih tegap, sport la katakan. Tetapi 6 bulan sebelum Golf di lancarkan ia dilancarkan terlebih dahulu. Kenapa Scirocco dilancarkan sebelum Golf? Tujuan itu adalah untuk mengenal pasti masalah masalah kecil sebelum VW mengeluarkan model hatchback Golf secara besar besaran. Inilah kehebatan VW, mereka sanggup menghasilkan hasilkan model lain hanya untuk mengujikaji kelemahan pada produk utama mereka.

Scirocco Mk1

Scirocco Mk1

Model scirocco dijual di Eropah dan America dengan pelbagai varian enjin dari 1.1 hingga 1.6 dan 1.7 untuk pasaran Amerika dimana penduduknya gila kuasa. Hanya 2 jenis transmisi untuk kereta ini 3 speed auto dan 4 speed manual. 5 speed manual diperkenalkan pada model model akhir sebelum Scirocco MK2 di keluarkan. Selepas tahun 75-76 penghawa dingin mula dipasang sebagai pilihan dan tawaran, untuk pemasangan penghawa dingin untuk model lama di tawarkan pada pengguna. Kat Malaysia kalau hawa dingin jadi pilihan baik naik basikal jer.  

Golf Mk1


Walaupun Golf lebih kecil dan murah ianya tetap laris. VW memang terkenal dengan model mesra pengguna dan mesra poket. Scirocco dan Golf berkongsi chasis platform A1 yang sama, jadi kenapa ia tidak boleh menjadi lebih 'sport' maka 1976 model Golf GTi MK1 dilancarkan. Untuk pengetahuan anda chasis A1 sudah hebat dari segi pengendalian yang stabil. Mesti anda tahu 'i' bermakna injection. Bagaimana dengan GT? G bermaksud 'grand' besar atau kereta yang boleh membawa muatan lebih. Dan T untuk tourer bermaksud kereta yang boleh berjalan jauh. Kini terma GT hanya melambangkan prestasi dan sport.

Golf GTi Mk1

Bagaimana dengan Mk2 Scirocco? 1982 -1992 adalah zaman kelahirannya. Pada ketika ini ia masih menggunakan chasis A1, berbanding Golf yang sudah menggunakan chasis A2. Boleh dirumuskan disini bahawa Scirocco adalah model untuk ujikaji sahaja. Setelah itu model ini diganti oleh Corrado. Jika dilihat tidak perlu menghasilkan dua model hatchback dalam satu jenama, baik hasilkan sesuatu yang lain. Scirocco Mk 2 dipacu oleh enjin 1.3 - 1.8 liter. Walaupun menggunakan chasis A1 yang lama ia masih mantap dan di reka dengan senonoh dan tidak mengarut macam kereta sekarang. Maka tidur Scirocco untuk sedekad lebih.
Scirocco Mk2

Scirocco Mk2
2006 IROC concept


Tahun 2006 di Paris motor show kereta konsep nama "IROC " diperkenalkan dan 2008 lahirlah semula lagenda Scirocco. Di pacu oleh enjin 1.4 TSI dan 2.0 TSI dan TDI, menggunakan platform PQ35 iaitu chasis Golf generasi kelima. Ianya dihasilkan untuk menandingi Golf dan Golf GTi. 2009 diperkenalkan Scirocco R dengan rekabentuk yang menarik dan rim yang Talladega 18". Tidak diketahui berapa lama Scirocco baru ini dapat bertahan dalam produksi, sebab diorang tak join venture ngan Proton. Ada percanggahan ketika model ini baru dikeluarkan. Kenapa VW mengklasifikasikan model ini sebagai 'coupe' bukan hatchback. Tapi rekabentuknya hatchie... tetapi betul juga sebab produk hatchback VW adalah Golf 2 pintu. Kenapa nak ada 2 hatchback? Apa pun saya suka model ini kerana ia mengingatkan saya pada Golf cume lebih garrraannnggg.....

Scirocco Mk3. nampak laju kan?

Scirocco R.. wwraaaaarrpppp!!!

Rujukan:
Forum golf  dan scirocco UK  
Wikipedia.










Saturday, 31 March 2012

Alfredo "Dino" Ferrari

Enzo and Alfredo "Dino"
Alfredo "Dino"  Ferrari adalah anak kepada pengasas Ferrari,  Enzo Ferrari yang mati pada usia semuda 24 tahun. Pernah mencadangkan penghasilan enjin 1.5 dohc V6 untuk kereta kereta Ferrari dan Fiat. Dari kecil dia di asuh dan dididik untuk menjadi pengganti Enzo. Dihantar sekolah terbaik di Eropah, dan kolej jurutera yang bagus, tapi kecundang di tawan penyakit otot yang menyebabkan pengecutan otot, sukar bernafas, dan kematian.

Tahukah anda litar Autodromo Enzo e Dino Ferrari adalah untuk mengingati Dino dan nama Enzo ditambah setelah pengasas Ferrari itu meninggal dunia. Litar Autodromo juga tidak kurang dengan kontroversi dari segi aspek keselamatanya.


Litar tersebut untuk menguji kelajuan dan kehebatan kereta. Oleh itu ada laluan lurus untuk menguji kepantasan memecut. Tapi kelajuan tinggi tanpa kawalan sangat merbahaya. Ia di kritik kerana banyak kemalangan berlaku di situ. Apa yang di perlukan ialah "chicanes" (penghalang/pengurang kelajuan seperti selekoh kecil atau lencongan). Setelah litar itu meragut nyawa Arton Senna pada 1994 litar tersebut di reka semula supaya lebih selamat




Walau pun Dino meninggal dunia pada usia muda. Dalam keadaan sakit di hospital dia masih berhubung dan berbincang dengan ketua jurutera Vittorio Jano tentang menghasilkan enjin kuasa rendah untuk Ferrari . Seperti yang anda tahu nama Ferrari begitu sinomin dengan kuasa kuda yang tinggi dan jika ia bukan V12 ia tidak bukan Ferrari. Walau tenat beliau masih bersemangat untuk menghasilkan enjin kuasa rendah V6 V8 untuk syarikat ayahnya. Hajatnya untuk melihat produk akhir tidak kesampaian setelah dia meninggal dunia. Kenapa kuasa rendah? Kerana Dino mahu meluaskan empayar Ferrari dengan memberi pilihan kepada pengguna untuk mengunakan produk Ferrari dengan kerap. Yelah kalau ketedarah petrol jer sape nak drive hari hari. boleh jadi tensen dibuatnye



Atas penghargaan Enzo pada anaknya dia memberi nama Dino pada model Ferrari Dino yang mengunakan enjin kuasa rendah hasil idea fikiran anaknya. Ferrari tidak meletak logo "prancing horse" (logo kuda la..) cuma grafik tulisan "DINO" pada siri siri model Dino. Ada yang berkata Enzo malu dengan kuasa rendah dan tidak mahu meletakkan lambang kuda di situ. Ada yang berkata logo "DINO" supaya nama Dino kekal dalam sejarah. Betul atau tidak Ferrari Dino telah menjadi antara 10 kereta sport klasik tercantik dalam sejarah.

Logo Dino





Ada beberapa siri Ferrari Dino dalam sejarah dan semuanya dalam siri V6 dan V8. Goggle dan lihatlah. Bagi saya ianya memang menarik. Terima kasih Alfredo.


cantik kan?


Saturday, 10 March 2012

Kerabat Kei Kar.

sibuk dengan kerja partime buat sementara waktu. Oleh itu dengan sedih blog ini terbiar seketika. Kenapa buat kerja partime? Kerana duit lah.. Kerana duit juga kita berjimat cermat. Sebut pasal cermat mesti ingat kereta cc kecil atau Kei car. Kenderaan kelas ini juga dibayangi saiz dan enjin  yang kecil. Tahukah anda kelas Kei pernah dibina sekecil 2.8meter  panjang dan terdapat enjin  150cc empat lejang dan 100cc dua lejang. Kei kar bukan dibina untuk kepantasan. Saya tahu pemilik kancil turbo menentang kenyataan ini. Ada sebab kereta-kereta comel ini di-turbo kan.

Pembinaan Kei kar bermula pada tahun 1949 setelah tamat perang dunia kedua. Kebanyakan rakyat Jepun miskin dan kadang kala tidak mampu untuk memiliki kereta apatah lagi motosikal. Untuk mengalakkan industri automotif, kerajaan telah mengenalkan kelas Kei car. (keijidosha = kereta ringan). Tetapi pada tahun 1970'an jualan semakin kurang dan akta Kei car diubah menjadi saiz enjin kepada maksimum 550cc.

Ketika semua pengeluar membina Kei car yang agak perlahan pick-up nya. Pada tahun 1982 Honda telah menghasilkan Honda City Turbo. 1.3cc SOHC turbo. Manakala Nissan mengeluarkan enjin turbo untuk kereta kereta mereka dengan hasil Garrett turbocharger pada enjin E15ET 1.5cc. Tapi kedua keduanya agak terlalu besar untuk dilihat sebagai Kei car. Tetapi kereta ini telah memperlihatkan kepada dunia bahawa kereta kecil tidak memestinya perlahan dan membosankan.
honda city 'bulldog"

G11 detomaso


Mengambil iktibar dari peristiwa itu Daihatsu telah menghasilkan G11 turbo 3 silinder dengan IHI turbo carburator. Akan tetapi dengan saiz enjin 993cc, ianya masih dikira besar. Versi DeTomaso yang menjadi kegilaan ramai telah dihasilkan tahun  berikutnya. Lewat tahun 1983 lahirlah kereta Kei car yang menjadi ikon untuk nama Mira. Dengan enjin dua silinder berkapisiti 550cc. Kereta ini telah mengalahkan Fiat Panda 30 dan Citroen Visa Club dari segi prestasi dan keseronokan memandu. Menggunakan chasis L55 yang nampak sederhana ianya menjadi satu model yang menarik. Terdapat juga versi 4WD turbo dihasilkan tahun berikutnya.

mira L55

MMC Minica

Mitsubishi mengikut rentak ini dan menghasilkan Minica. Chasis 2 pintu dengan enjin G23B SOHC karbutaror 546cc dengan berat 560 kilo. Cukup ringan untuk menghasilkan impak. Di tahun 1984 Subaru dan Suzuki telah mengambil keputusan untuk menyertai pesta Kei car dan menghasilkan Subaru Rex (adik bongsu manja WRX)  chasis 2 pintu dengan enjin EK23 Sohc, 544cc pengecas turbo. Terdapat juga versi 4wd dengan berat tambahan 85kg. Penghujung 1985 Nissan mengeluarkan March Turbo. Berbekalkan kuasa MA10ET  dengan beban 710kg chasis 2 pintu, ia memberi makna baru keseronokan kereta cc kecil. Tapi ramai yang berkata ianya bukan DNA Kei car sebenar. Kerana di Jepun Kei car terhad kepada 660cc sahaja.

iklan march turbo

1984 subaru rex turbo 4wd

Daihatsu tampil dengan kecemerlangan kali ini lewat 1985dengan siri Mira/Cuore. Siri Mira TRXX ini didatangkan dengan chasis 2 pintu dengan enjin EB 547cc IHI turbocharger. Tidak lama selepas itu versi 4 pintu dan versi 4WD juga untuk tujuan biasa dan cargo.
1985 mira turbo

Selepas Mira TRXX bermulalah perang kuasa antara kereta kereta Kei car.
BANZAI!!! prraanngg......... keepishh! " ape die ingat kompeni die je buat henjin turbo, siap ko"

Tidak lama selepas itu Suzuki menyahut cabaran dan mengeluarkan siri ALTO RS pertama, antara lagenda di Jepun. Hanya bernadikan 550cc dengan chasis dua pintu, model ini antara pencabar terdekat Mira. Kalau dah Japan mesti ada version 4wd. Versi pacuan 4 roda  'Alto SX' juga dipasarkan dengan bentuk yang hampir sama cuma tambahan 60kg dari berat asal 580kg.
Alto RS/R



Tahun 1987 MMC dengan Minica cuba membalas tetapi balasan smash dari Daihatsu dengan Mira TRXX baru dengan tambahan kuasa kuda sedikit menengelamkan model minica ini. Sebagai pukulan tambahan nasi beryani power batu pahat, G11 diganti dengan G100 Charade GTX-X dengan DOHC 12 injap 993cc menjadikannya kereta pantas dan mencapai status legend apabila selalu menang perlumbaan ralli pada masa itu.

G100 turbo conversion
GTti conversion macam kat Malaysia

Era baru Kei car Jepun pada tahun selepas 1988 dimulakan dengan L200 Mira.. SOHC 12 injap dengan sistem penyejuk muatan atas. (top mount inter cooler daa... somethings are better said in English)   Kiranya pada tahun 1988 kelas Kei car dibenarkan direka lebih besar dan cc enjin maksimum 660cc dengan kuasa maksimum 64bhp.  Nasib baik limit kuasa kuda, kalau tak? mesti ada tanda amaran kat stereng. "drive by your own risk"
mira L200

Pada masa ini Subaru Rex juga ada model baru tapi tidak meng-upgrade enjin kepada kelas baru. Sekadar 547cc dengan pengecas turbo bersama pilihan 2wd dan 4wd. Tapi antara Kei car yang paling pengkagumkan dari segi kejureteraan pada 1989 adalah Suzuki Alto Works RS/R 547cc DOHC EFI turbo dengan 64bhp pada 7500rpm. Kuasa agak tinggi pagi enjin kurang dari 600cc. Dan pada masa itu antara model yang mengunakan lampu bulat di hadapan. Dan di 1991 model ini menerima enjin yang lebih besar, 658cc untuk mencapai 64bhp pada rev yang lebih rendah -6500rpm. Kiranya "works" ni versi Type R la untuk Suzuki Alto RS.

Alto RS lampu bulat

Tertinggal pula, Mitsu Minica ZZ4 pada 1989 juga di pasarkan dengan enjin baru 3B83 dohc 12 valve. Dan Subaru juga dengan Rex turbo telah dinaik taraf dari 547cc kepada 658cc, dengan tambahan AWD dan berat bersih 730kg. Kengkadang macam tak caya jaguh ralli macam Mitsu dan Subaru ada kei car.. kehendak pelanggan la katakan. Sebelum tertingal, Mazda juga ada menghasilkan Kei 'sport' car. Mazda AZ-1 dengan pintu gull wing (macam mercedes gull wing, cuma comel ) mengunakan enjin Suzuki F6A mid mounted dengan berat bersih 720kg.
1989 minica

AZ-1 dengan sentuhan RE amimeya
original condition

1993 Suzuki mengeluarkan Cappuccino, juga kei 'sport' car dengan F6A Dohc turbo, mid mounted engine. Ianya menjadi saingan rapat dengan AZ-1. Pada tahun 1993 Suzuki menghasilkan enjin K6A dohc untuk model Alto Works RS/R dan model Cappuccino.

bak mai koppicino secawan

yang dah modified


Daihatsu juga menghasilkan JB-JL dohc 12 valve 649cc untuk Mira R4 dan Move a.k.a Kenari. Pada pertengahan tahun 90an banyak enjin generasi baru yang lebih berkuasa dan effisen dihasilkan. Setelah Kei 'Wagon' car seperti Move dihasilkan muncul juga Suzuki Wagon RR, Mitsu dengan Toppo wagon dan pelbagai lagi.


Move Custom 4th gen

L500 TR-XX

Mira RV4


Wagon R 1st gen

wagon R Stingray.. cun...

Entah apa lagi bentuk Kei car selepas ini. Tapi apa yang pasti ianya akan lebih menarik. Janji lebarnya kurang dari 1.48m dan panjangnya 3.4m dan tinggi kurang 2 meter dengan nadi 660cc... ia adalah kei car.

rujukan :
autospeed
Wikipedia
Speed hunter

suka auto? anda pasti suka ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...