Monday, 20 June 2016

TIPS BELI HALF CUT



TIPS MEMBELI ENJIN POTONG HALFCUT (YANG TIP TOP) 

Copy paste dari FB

(Info ini Pun boley digune pakai masa nak bli kereta secondhand.wa post kat sini untuk panduan bersama.)

TIPS MEMILIH enjin HALFCUT 

1)Bukak radiator cap. pastikan air dalam tu ijau cantik punyer...pastu jgn ttp...biar je terbuka...pastikan air dalam tangki spare cukup...

contoh radiator yg bersih dan enjin yg terjaga
kotor penuh dengan kesan karat dan mungkin tersumbat


2)Bukak oil cap.tengok keadaan dalam enjin sama ada berkarat atau kekuningan...kalo karat,bermakna enjin sudah lama tak hidup..kalo kuning, ok la tu...kalo depan kesan hangus...(bau minyak hangus) sendiri mau ingat.


dalam enjin sepatutnya bersih, kalau ade kekuningan pun cume sedikit.. tiada kerak hitam seperti gambar sebelah kiri


3)Tarik deep dtick...lap 1x...tengok ade kesan minyak tak...(biase kalo ade akan jd berbelang)...kalo ade belang tu...maksudnye enjin sudah lame tak hidup atau minyak enjin sudah lama tak tukar. bila check dipstick tu... make sure warna minyak itam tu bukan kelabu... kalau kelabu.. maknanye enjin dah masuk air..... trang tang tang... penah aku nak beli halfcut L5 air tu.. tauke tu kata boleh tukar minyak itam kompem ok.... aku kata.. kepala otak ko!!! in the 1st place camne pulak air boleh masuk ke dalam enjin kalau bukan head gasket dah problem... 


kalau dah tahap keruh macam ni, maknanya coolant dari radiator sudah masuk kedalam ruang minyak enjin.. dah nak ajal la jawabnya


lagi satu yg jarang orang buat... compression test... bawak ler pomen atau pinjam ler tools tu... tak rugi check.. nak2 pulak kalau korang ambil halfcut yang harga2 mahal... GSR contohnye... ataupun halfcut yg sparepart/ top set nye boleh buat rahang korang jatuh.. hehehe


hanya jauhari mengenal manikam, hanya pomen mengenal enjin


4)Kalo enjin turbo...cube tengok sekeliling turbo (terutama pada bahagian ekzos) sama ada leaking atau tak...kalo leaking...tak yah amik.


turbine leakage


5)Biasenye halfcut,ade ekzos sparuh...korbankan skit tangan korang yang bersih tu,"colek"skit kat bhgn dlm ekzos tu...tgk ade minyak ke x...kalo ade minyak...(atau kesan minyak enjin)...maksudnye valve seal da bocor...


6)tengok mileage...(jangan percaye sgt, ade yang meter pusing)


7)perhatikan juga sekeliling head dan rocker cover...kat sini biasa ada banyak habuk melekat,jadi hitam...tu takpe...boleh cuci...tapi kalo basah ngan minyak,tak payah amik.


contoh leaking yang teruk


8)Apabila korang betul2 dah puas ati dgn kriteria di atas, barulah korang suruh die start enjin...dgr die punye autochoke,jalan ke tidak...rpm akan jadi tinggi mase autochoke ni on...


9)kat no 1 tu, aku cakap jgn tutup radiator cap kan?...ha...mase enjin baru nk start ni la byk rahsia ttg enjin tu yg korang boleh tau...tengok sama ada air dlm radiator tu,melompat keluar atau tak...kalo melompat je...korang suruh tokey tu matikan enjin, simpan balik halfcut tu, takyah amik...comfirm byk problem halfcut tu...lepas tu korang biar je sambil tengok air dalam radiator tu,kurang atau tak...dlm mase yg same, tgk dkt ekzos, mesti ade sedikit asap warna putih atau itam (normal ni, sbb pembakaran belum lengkap, enjin tgh sejuk) dan sedikit air akan meleleh atau merecik melalui ekzos... ini tandanye enjin tersebut berada pada tip top condition...


10)Perkara paling penting skali mase bli halfcut ni, biar enjin hidup sampai kipas automatik jalan sendiri...jgn buka air cond dulu...biar die jalan dulu...lantakla kalo tak cukup minyak pun...suruh tokey tu tambah lagi petrol...cakapla yang kite nak beli...die mesti layan punye...dengar betul2 die punye idling,elok ke tidak...


11)Bila kipas da pusing...em...kalo bole biar smpi cut...tgk sama ada semput ke tak...kalo semput...mintak turun harga...mungkin plug da tak elok...(sampai stage ni,korang mesti beli,kalo tak beli,siap la korang kene hamun ngan tokey tu)


12)Lepas tu...barulah korang check functional setiap controller...aircond,lampu hujan,lampu besar,lampu highbeam,signal-yang penting nyala,kelp ke tak kelip ke,bukan salah lampu tu,sebab signal blakang takde,so relay jadi tak betul,lps tu tgk lampu2 meter,temperature tu jgn lupe,jgn lebih separuh jam...kalo salah satu dari ni tak function,mintak turun harge kaw2 punye...


13)Pastikan korang dapat complete ngan disc blakang skali,absorber,tangki minyak dan floor mat...kalo xde,mintak turun harga lagi...


14)Yang penting skali...lps idupkan enjin...biarkan dlm 5 minit pastu tekan clutch...kalo RPM drop maknenye main bearing dah lingkup (utk halfcut manual sahaja) 


Harap artikel ini dapat membantu rakan rakan sekalian

suka auto? anda pasti suka ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...